Mi a hitvallásod?

Álmodj egy célt, higgy benne és küzdj érte, amennyire csak bírsz. Emellett légy szorgalmas és alázatos. A legfontosabb pedig, hogy ne kifogásokat, hanem a megoldásokat keresd és töretlenül bízz az elvégzett edzésmunkában. Mert ha így teszel, akkor jönni fog a varázslat és bármit elérhetsz.

 

Miért ajánlod valakinek, hogy edzővel kezdjen dolgozni?

Több oka is lehet annak, hogy szüksége lehet valakinek edzőre. A leggyakoribb helyzet az, amikor már valaki nem képes magától fejlődni. Ebben az esetben szükség lehet szakmai iránymutatásokra, amelyek az aktuális állapothoz mérten megfelelő edzésmunkával a fejlődés ösvényére terelik a sportolót. Sok esetben a motiváció hiánya okozza a problémát. Ilyenkor is kellő támaszt tud nyújtani az edző az adott személynek. Gyakori problémát jelentenek a futók körében a sérülések is, melyeknek több kiváltó oka is lehet. Ezek többek között adódhatnak a helytelen futótechnikából, a karbantartás hiányából, mint a „bemelegítés, nyújtás”, amit az edzések előtt és után feltétlen szükséges lenne elvégezni, akár többször is egy nap. Ebből következik, hogy talán az egyik legfontosabb lépés a futótechnika fejlesztése, amire nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni. A helytelen futómozgásból adódik a legtöbb sérülés, melynek a kiküszöbölésében a futóiskola ad kellő segítséget. 

Miért szeretsz edző lenni?

Örülök, hogy a hobbim lehet a munkám és azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Edzőnek lenni nagyon jó érzés és ugyanakkor nagy felelősséggel is jár. Úgy érzem, hogy megtaláltam, amit igazán szeretek csinálni. Emellett nem feledkezek meg arról sem, hogy vannak kötelezettségeim a tanítványaim iránt. Megbíznak bennem és megosztják a titkaikat velem, annak reményében, hogy jobbá váljanak. Nekem ezt figyelembe kell vennem és célom, hogy tápláljam bennük a tüzet. Azt gondolom, egy edző nem csak attól lesz jó edző, hogy edzésterveket gyárt. Amitől igazán jó lesz, szerintem az, hogy motiváltak maradnak a tanítványai. Különleges érzés segíteni másoknak abban, hogy valóra váltsák az álmaikat!

Milyen nehézségeit tapasztaltad meg az edzői munkának?

Sokan megtalálnak különféle célokkal, álmokkal. Néha egészen nagy álmokkalIlyenkor elmondom, hogy ezek nagy áldozatokkal fognak járni, rengeteg lemondással és fájdalommal. Ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná, de a nagy dolgokat nem adják könnyen! Persze ilyenkor mindig biccentés a válasz. Sokszor megesik, hogy óvatosságra intek valakit és próbálom lebeszélni a maratoni táv feletti versenyzésről, de nem mindig járok sikerrel. Ilyenkor nagyon nehéz dolgom van! Mert nem javaslom, de ugyanakkor vállaltam, hogy támogatom az álmai elérésében. Vannak, akik nem végzik el az előírt edzésmunkát, mert éppen esik az eső vagy zordabb időjárási körülmény köszöntött be. Talán ez a leggyakoribb akadály, amivel találkozom mostanában. Ekkor emlékeztetem a tanítványaimat, hogy a körülmények nem mindig kegyesek hozzánk és ekkor sem állhat meg a munka. Ha el szeretnénk érni az álmainkat, muszáj menni tovább és tenni a dolgunkat. Persze egyéb kifogásokkal is találkozok, amelyekből már lassan könyvet is írhatnék.

Milyen edzőnek tartod magad?

Olyan edzőnek tartom magam, aki a lehetőségekhez képest próbálja a maximumot kihozni a tanítványaiból, és aki azon dolgozik, hogy az adott személy elérje a kitűzött célját. Olykor kevésbé szigorú, de ugyanakkor megkövetelő. 

Könnyebb edzőnek lenni, mint tanítványnak?

Nem gondolom, hogy könnyebb lenne edzőnek lenni, mint tanítványnak. Edzőnek lenni sok munkával és felelőséggel jár, amit legtöbb esetben élvezek és szeretek csinálni. Persze minden munkakörnek megvannak a maga kis nehézségei, amiket nem szívesen csinál az ember. De úgy gondolom ezekkel szívesen együtt élek..

Mit szeretnél adni azoknak, akik rád bízzák magukat? 

Szeretném megmutatni nekik, hogy sokkal többre képesek, mint azt valaha is gondolták volna. Legjobb tudásom szerint megtanítom nekik azt, ami a fejlődéshez vezet. Szeretnék közösen sikereket elérni velük, és a helyes útra terelni őket. Úgy gondolom, manapság nagyon sok megtévesztő és helytelen útmutatást próbálnak az emberekre ráerőltetni. A meglátásom az, hogy az eddigi tanítványaim mindegyike fejlődött rövid időn belül, aki alázatosan elvégezte az edzésmunkát. Persze a fejlődés egyenesen arányos az elvégzett edzésmunkával, ez meg is látszik a csoportunkban is.


Author

Comments are closed.