Magamról

Őszi Ultrabalaton lett az idei Spartathlonból

Pinterest LinkedIn Tumblr

A 2020-as év a versenyzés szempontjából sem egyszerű.

“Még a koronavírus első hulláma előtt volt egy rövidebb sérüléssel küszködős időszak, majd a tervezett gyors maraton és a 100 km-es országos bajnokság is elmaradt tavasszal. Májusról pedig októberre került át az egyik kedvenc versenyem, az Ultrabalaton. Amikor tavasszal dönteni kellett, hogy a Spartathlonra vagy Ultrabalatonra kezdem meg a felkészülést, a Spartathlont választottam. Így amikor a járvány elhúzódása miatt a Spartathlont is lemondták, mint azt tudjuk, magamat ismét átprogramozva az őszi Ultrabalatonra kezdtem fókuszálni.”

Még márciusban a sérülés után 4 perces tempóval lefutott Balaton Szupermaraton kellő lendületet adhatott az új tervek szövögetéséhez.
Az ultrafutáshoz – Yiannis Kouros (minden idők legsikeresebb ultrafutója) óta tudjuk -, a maraton csupán egy felmérő. A júliusi K&H 10 km-en futott egy 32:49-es időt (3:16 perc/km tempó), majd az augusztusi Napfelkelte félmaratonon futott egy 1:13:52-es időt (3:29 perc/km tempó). Nos ezek alapján döntse el mindenki maga, hogy ezek felmérők voltak-e, ha Tomi úgy nyilatkozik, hogy “Kicsit kezdek átbillenni az ultráról”.

K&H 10km
Napfelkelte félmaraton

Tomi idén is erősítéssel és étkezéssel tudatosan kezeli a súlyát, olyannyira, hogy majd’ 10 kg ingadozott rajta. Tavasszal még a versenysúlyával készült a maratonra (ami elmaradt), majd 10 kg-mal nehezebben készült és az UB-ra most visszafogyva a 3 kg-mal nehezebb a tavaszi versenysúlynál, de könnyebb a PUB alatti teljesítési súlyánál.

“Tapasztalatom szerint más testsúly ideális számomra hosszú ultratávok, vagy rövidebb távok gyors teljesítéséhez.”
“2017-ben még ugyan sehol sem voltam, de most, 2 év élversenyzés után már el tudom hinni, hogy nagyobb dolgokra is képes lehetek. Azonban nem bízhatom el magam, mert heti szinten nem tudom gyakorolni a 200 km feletti távokat, így csak lassan tudok haladni annak felmérésében, hogy milyen kezdő tempót tudnék még bevállalni. A PUB (Privát Ultrabalaton) utolsó 20 kilométerére elfogytam. Ha lassabban mentem volna sem biztos, hogy nem fogytam volna el. Ez csak egy feltételezés, ezt nem tudhatom biztosan. Nem tudom újra eljátszani. Nincs lehetőségem kipróbálni, hogy ha 33 fokban lassabban kezdtem volna, mi lett volna a végére.”

Élménybeszámoló a PUB-ról itt olvasható: https://ultrabalaton.hu/nnultrabalaton/2020/06/18/az-en-pub-om-bodis-tamas/
Dan Lawson 2017-ben futott 18 óra 30 perc 20 másodperces pályacsúcsot, a 218 km-es pályán, ez 5:05 perc/km tempót jelentett. A 221 km-es pályán ezzel a tempóval kalkulálva 18 óra 47 perc 06 másodperc lenne a kivetített pályacsúcs.
Zsinórban 800 km feletti hónapokkal készülve a Spartathlonra a Korinthoszon 80 km-en augusztusban 4:13 perc/km tempóval sikerült pályacsúcsot dönteni.
Amikor a 2020-as Spartathlont elhalasztották 2021-re, nem volt kérdés, hogy az idei év második Ultrabalatonjára kezdődött meg az áthangolódás.

Korinthosz 80

 

”Eddig nem volt két ugyanolyan Ultrabalatonom. Egy feladott, egy megnyert, egy Privát UB pályacsúccsal, rekkenő hőségben és most egy őszi UB.”
“Úgy indulok neki, hogy be van lőve, milyen kilométereket akarok menni. Olyan nincs, hogy véletlenül születik meg egy jó versenyeredmény. Legek harca minden évben van, kétszer. Nekifuthatunk újra és újra, de bennem van egy egészséges önbizalom, mindig hamarabb értem be. Ezek tények, de 221 km-en bármi megtörténhet, akár az utolsó kilométereken is.”
“Ugyebár azokat a filmeket szeretjük nézni, amelyekben van valami csavar. Jó lenne, ha valakivel tudnék meccselni a legjobb eredményért a táv végén. Sok jó magyar ultrafutó van, akik közül többen szóba jöhetnek. Külföldiek közül Sorokin-nal (tavalyi 24 órás ultrafutó világbajnok) kell számolnom, de mindig lehetnek meglepetések. Jó kérdés, hogy Sorokin ott lesz-e az idei UB-n. A 24 órán (2019-es világbajnokság, Albi) láttam őt megdőlni és ez a tudat engem erősít. De az UB-n szinteket is kell mászni, ez nem ugyanaz, mint amikor egy körözős versenyen csak futni kell. Viszont a pálya nem is hasonlítható a Spartathlonhoz, ezért feltétlenül egy érdekes összecsapás lehetne vele. Reméljük legalább az időjárás kegyes lesz hozzánk, örülnék neki, ha itt nem esne.”

(A 2018-as első Spartathlonját Tomi javarészt esőben teljesítette).

24 órás világbajnokság, Albi 2019 (Sorokin középen)

”Két feladott versenyem van, az első UB-m és egy Deseda.”

A 2018-as UB-n, az első indulásakor komolyabb indok nélkül adta fel a versenyt 100 km táján, Badacsonyban.

“Amikor beültem a kocsiba, már akkor meg is bántam és ki voltam akadva, mert nem értettem azt, hogy mi történt. Talán valami olyasmi lehetett a bajom, hogy amit előre kiszámoltam magamnak, azt a tempót nem tudtam futni az első 100 km-en. Kellett volna, hogy valaki olyan legyen velem ott, aki nagyon kemény és üvöltött volna, hogy ne adjam fel.”

A következő évben megnyerte az Ultrabalatont.

Ultrabalaton 2019

“Revansként tekintettem végig a versenyre, folyamatosan ez kattogott bennem és eszembe jutott többször a pályacsúcs is. Ki volt számolva már akkor is az 5:05-ös tempó, de fel sem merült bennem, hogy ennek a tempónak akár a közelébe is kerülhessek.”

Minden futó hibázik néha. Nincsenek kivételek vagy tökéletes futó karrierek. A hibákból nagyon sokat lehet tanulni.
Sokan mesélnek neki a verseny alatti eseményekről, de ő zömében teljes fókuszáltságban halad előre.

“Soha nem tudom hol járok. Nem is kérdezem, csak a tempó és kilométer adatokat. Kizárok mindent. Tényleg csak a testem van jelen. Nem szoktam emlékezni részletekre, hogy egy sztori hol történt. A sztorira nagyjából szoktam emlékezni, de azt nem tudom, hogy merre is történt. Akkor mire is gondolhatok futás közben? Például visszagondolok egy nyaralásra. Segíteni szokott az a gondolat is, hogy nekem csak 24 órát fog fájni, de anyukámnak sajnos nem. (Tomi anyukájának mindennapjait egészségügyi problémák nehezítik.) A célba érkezést is sokszor el szoktam játszani fejben. Ezek mellett időnként zenét is hallgatok most már. (A tavalyi 24 órás VB óta hallgat zenét futás közben). Az UB-ra egy új playlist is készül.”

Már csak egy dolog maradt vissza a rajtig, a felszerelés.

“A frissítésen már nincs mit változtatni, mert megvan a bevált GU izó és zselé. A lábbeli tekintetében még kettő között vacillálok. Az utolsó napokban fog eldőlni, hogy a Hoka CarbonX-re vagy a Rincon2-re esik majd a választásom. A stratégia pedig mennyivel lesz másabb? Más lesz. Frissek az élmények, a hibák. Ezek tudatosan ki lesznek javítva. A beszámolóval jövök vissza az UB után”.

Write A Comment