Ugyanúgy, ahogy felnőtt korban el lehet kezdeni futni, elhatározás kérdése és az étkezésünkben is radikális változást lehet eszközölni egyik napról a másikra. Ilyen újdonság lehet, ha elhagyjuk a húst (vegetáriánus táplálkozás) vagy az állati eredetű ételeket (vegán táplálkozás), ezzel némi fejtörést okozva a környezetünknek is.

Tomi így vall az életmódváltásáról:

“9 hónapja csak vegán ételeket eszem. Napra pontosan tudom, hogy január 16-a óta tartom magam ehhez a hosszú távú elhatározásomhoz. Úgy voltam vele, hogy belevágok, hiszen hallani és olvasni lehet ezt is, azt is arról, hogy működik-e vagy sem. De abban hiszek, hogy a leginkább megbízható információ az, amit saját magamon kipróbálok és megtapasztalok. Talán így jutok a leghitelesebb eredményhez, melyek így tények és cáfolhatatlan bizonyítékok lesznek. Az ebből merített tapasztalatokat mások számára is hitelesebben át tudom adni. Nem divatból csinálom, hiszek benne.”

Arra nem feltétlen lehet felkészülni, legyen akármilyen tudatos az ember, hogy mi mindennel jár egy ilyen életmódváltás:

 “A vegán táplálkozás során nagyobb odafigyelést igényel már a bevásárlás is. Aki ezt a táplálkozást  követi, nehezebb helyzetben van abból a szempontból, hogy a boltokban korlátozottabb a termékválaszték vegán élelmiszerekből. Ami a főzést illeti, más eljárásokkal szükséges a vegán ételeket elkészíteni, melyek kezdeti nehézségeket okoztak. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy sajnos még mindig nem elég elterjedt a vegán ételek készítése a legtöbb vendéglátóhelyen. 

Akármennyire is készül minden eshetőségre az ember, hibák is becsúszhatnak.

„Egy olyan nap volt, amikor nem tudtam tartani a BSZM-en (4 napos Balaton Szupermaraton) a megszorításaimat, hiszen nem volt lehetőségem csupán vegán ételt fogyasztani. Ezen az egy napon “csak” vegetáriánus voltam.”

A magyar és nemzetközi élsportolók között is akadnak vegánok. Talán a legismertebb vegán receptjeiről Scott Jurek (többszörös Western States, Hardrock, Badwater és Spartathlon győztes), aki 1999 óta nem eszik állati eredetű ételeket.

Biztosan állítható, hogy a tudatosabb szemlélet, jót tesz az önismeretnek és az egészséges önbizalomnak, nem csak a testnek, de a léleknek is. Több friss kutatás bizonyítja, hogy nincsenek hátrányban a vegán módon étkező állóképességi sportolók a húst vagy tejtermékeket is fogyasztó sportolókkal szemben. (Néhány kutatás eredményeit itt érdemes elolvasni: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/29/htm, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6528342/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566694/.

Tomi is megalapozta a döntését.

“Alaposan utánajártam, hogy mit, hogyan érdemes fogyasztani. Egyre több vegán receptem is van, de az első hónapokban nagyon kívántam az állati eredetű ételeket. Az első két hónap volt a legnehezebb. A kedvenc ételeimről le kellett mondanom, de egyre könnyebb lett ezt elfogadnom és most már más kedvenc ételeim lettek.”

Vajon mit gondol Tomi arról, hogy meddig is lesz vegán?

“A pozitívumai miatt eszembe sem jutna jelenleg visszatérni az állati eredetű ételek fogyasztásához. Gyorsabbnak vélem a regenerálódásomat és semmilyen negatívumát nem érzem annak, hogy belevágtam a sokkal tisztább, adalékmentesebb étkezésbe. A vegán táplálkozás során jelentősen több antioxidáns, rost, ásványi só és vitamin kerül a szervezetembe. Korábban, ugyanilyen intenzitású edzés mellett nem voltam még ennyire gyors, persze ezt nem lehet feltétlenül csupán az étkezés kontójára írni.

Érdeklődve várom, hogy a rendszeres vérkép ellenőrzés milyen változást fog mutatni. A tapasztalataimról a későbbiekben be fogok számolni.”

Author

Comments are closed.